Има ли значение типа строителство за вида на вратите?

Различават се основно четири типа строителство, които са различно застъпени през различните години – тухлено, панелно, ЕПК и сухо строителство.

Модерните кухни от МДФ, ПДЧ или масив – вижте как…

В домашни условия, дори и при по-многочленно семейство или при събиране с гости и приятели, винаги е възможно всички да излязат през една-единствена врата бързо и безпроблемно в случай на авария – Значението на вратите при евакуация на хората…

Повечето стари жилищни блокове, със значителни размери, появили се по времето на социализма, са панелни или ЕПК. Малките кооперации и тези, строени в началото на 20в., са предимно тухлени.

Сухото строителство е много популярно на запад, особено в САЩ, но тук все още изгражда позиции на пазара за имоти и подобни къщи са единично явление.

Отразяват ли се тези различия на вратите в жилището? В общи линии не, но изключения винаги има и те касаят най-вече вида на касите и процеса на монтаж.

При отделните типове строителство дебелината на стените варира в широки граници – най-голяма е при тухлените сгради, а най-малка – при сухото строителство.

Това трябва да се има предвид, когато се избират интериорни врати, тъй като те могат да се комбинират с различни каси според индивидуалните нужди – стандартна „щок” каса за зид до 9см или регулируема каса за зид 7.5см – 36см.

Ако стандартна каса се монтира на стена с по-голяма дебелина е необходимо допълнително измазване и шпакловане на оставащата видима част от зида, което значително нарушава естетическия вид на вратата. З

а входни врати този фактор не играе роля, тъй като те се произвеждат по стандарт с регулируеми метални каси за зид до 36см.

Тънките стени на панелните жилища не представляват почти никаква звукова преграда и по тази причина е излишно да се търсят врати с високо ниво на шумоизолация. Аналогична е ситуацията и с топлинната ефективност, ако сградата не притежава външна изолация, но това са допълнителни и подлежащи на промяна фактори.

По отношение на монтажа типа строителство касае единствено работния екип, който трябва да постави вратата, за да бъде здрава и устойчива. Различната структура на стените изисква различни инструменти и техника на разпробиване и сглобяване на крепежните елементи, така че те да свържат стабилно касата и вратата към зида.

Тези разлики по никакъв начин не се отразяват на последващата експлоатация или поддръжка на вратата, така че след като тя бъде избрана и монтирана правилно, типа строителство престава да бъде от значение.