Има ли значение типа строителство за вида на вратите?

Различават се основно четири типа строителство, които са различно застъпени през различните години – тухлено, панелно, ЕПК и сухо строителство. Повечето стари жилищни блокове, със значителни размери, появили се по времето на социализма, са панелни или ЕПК. Малките кооперации и тези, строени в началото на 20в., са предимно тухлени. Сухото строителство е много популярно на запад, особено в САЩ, но тук все още изгражда позиции на пазара за имоти и подобни къщи са единично явление.

Отразяват ли се тези различия на вратите в жилището? В общи линии не, но изключения винаги има и те касаят най-вече вида на касите и процеса на монтаж. При отделните типове строителство дебелината на стените варира в широки граници – най-голяма е при тухлените сгради, а най-малка – при сухото строителство. Това трябва да се има предвид, когато се избират интериорни врати, тъй като те могат да се комбинират с различни каси според индивидуалните нужди – стандартна „щок” каса за зид до 9см или регулируема каса за зид 7.5см – 36см. Ако стандартна каса се монтира на стена с по-голяма дебелина е необходимо допълнително измазване и шпакловане на оставащата видима част от зида, което значително нарушава естетическия вид на вратата. За входни врати този фактор не играе роля, тъй като те се произвеждат по стандарт с регулируеми метални каси за зид до 36см.

kasa-za-panelkiТънките стени на панелните жилища не представляват почти никаква звукова преграда и по тази причина е излишно да се търсят врати с високо ниво на шумоизолация. Аналогична е ситуацията и с топлинната ефективност, ако сградата не притежава външна изолация, но това са допълнителни и подлежащи на промяна фактори.

По отношение на монтажа типа строителство касае единствено работния екип, който трябва да постави вратата, за да бъде здрава и устойчива. Различната структура на стените изисква различни инструменти и техника на разпробиване и сглобяване на крепежните елементи, така че те да свържат стабилно касата и вратата към зида.

Тези разлики по никакъв начин не се отразяват на последващата експлоатация или поддръжка на вратата, така че след като тя бъде избрана и монтирана правилно, типа строителство престава да бъде от значение.

Share Button
Има ли значение типа строителство за вида на вратите?
Средна оценка: 5 от 4 гласа
Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to “Има ли значение типа строителство за вида на вратите?”

  1. Строителни,

    Според мен има значение. Все пак различни материали здравина и това как ще си отива един тип врата с конкретната конструкиция.Радвам се че ни пишете и обяснявате както се казва профеисонално дали в действителност има значение.Това, че панелните стени не представляват никаква преграда за звука и се чува всичко е така,казвам гоот личен опит.Чува се дори когто съседът киха под нас.

  2. врати,

    Със сигурност всичко би имало някакво значение било то положително или отрицателно.Все пак за това са всички тези модели и специалисти, които да ни посъветват коя врата да изберем и как да бъде тя поставена, така че да изпълнява ролята си безупречно години на ред.РАДВАМ СЕ ЧЕ НИ ПИШЕТЕ И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО И ЗА НА ПРЕД НИ ИНФОРМИРАТЕ. Има някои материали и строитества,които не биха позволили това,което искаме ние.