Видове стъкло, използвани при производството на врати

Остъклените интериорни врати – изцяло или частично, се радват на все по-голяма популярност сред клиентите. В зависимост от приложението им и индивидуалните желания на новите собственици, при изработката им могат да се използват различни видове стъкло.

Внимателните детайли при избора на кухня за дома.

Видовете интериорни врати – сгъваеми, плъзгащи, стъклени…от стъкло илии алуминий…класификация…вижте тук

Според характеристиките на материала:

Флоатно стъкло

– известно предимно като обикновено бяло стъкло. Притежава отлична прозрачност, а повърхността му е твърда и трудно се поддава на надраскване.

Чупи се сравнително лесно на големи и остри парчета, поради което намира приложение най-вече при производството на частично остъклени интериорни врати с малки стъклени елементи.

Закалено стъкло

– нарича се още темперирано поради специфичната технология на получаване. За да се увеличи здравината му, то се загрява до 600°С, след което се охлажда бързо чрез въздушна струя.

По този начин в него се създава вътрешно напрежение, което не му позволява да се счупи. Якостта му е приблизително 6 пъти по-голяма от тази на флоатното стъкло, но повърхността му е по-мека и се надрасква по-лесно.

То се използва широко при изработката както на интериорни, така и на блиндирани врати, врати на магазини, офиси и др.

Ламинирано стъкло

– получава се чрез слепването на два стъклени листа, между които е поставен слой синтетичен полимер (поливинил бутирил).

Той държи стъклените парченца заедно в случай на счупване, така че те не се разпиляват и не създават опасност от нараняване. Употребява се при направата на изцяло стъклени врати за офиси и магазини, където има повишен риск от инциденти.

Армирано стъкло

– за разлика от всичко останали видове стъкла, то е устойчиво на огън, благодарение на вплетените в структурата му метални нишки. Те не позволяват стъклото да се пръсне при екстремно нагряване и осигуряват здравината му, без да влияят на прозрачността и др. му свойства.

Поставя се на противопожарни врати, като коефицентът му на огнеустойчивост трябва да бъде не по-малък от общия такъв за изделието. Производството на този вид врати подлежи на стриктен качествен контрол, така че да бъдат сертифицирани спрямо международното законодателство за пожарна безопасност.

Според вида на стъклото:

Прозрачно

– предимно за частично остъклени интериорни врати или врати на офиси и магазини

Матово

– подходящо за интериорни врати, врати за баня

Релефно

– за вътрешни врати на големи помещения – хол, всекидневна

Огледално

– за частично или цялостно остъклени врати или като отделни декоративни елементи

Цветно

– в един цвят, в преливащи се нюанси или с изображение (витраж) – изключително красиво и стилно, но скъпо и ангажиращо по отношение на цялостния интериор в помещението; подходящо за входни врати, врати на ателиета, галерии, магазини и др.