Плъзгащи врати

Плъзгащите врати са сравнително ново интериорно решение, което бързо набира скорост през последните години. Те са красиви, стилни и практични – какво по-добро от това!

Предвид факта, че се различават доста от стандартните еднокрили и двукрили врати, тези иновативни продукти трудно се вписват в класическите панелни жилища, строени преди и по времето на социализма, тъй като самата архитектура не позволява поставянето им.

Вижте и за модерните и съвременни кухни в наши дни – в София.

Двукрила, плъзгаща или сгъваема врата. Плъзгащи се врати. Какво е плъзгаща врата? …вижте от Борман…

Те се нуждаят от достатъчно свободно пространство по продължение на стената, в която се вграждат, за да може крилото да се приплъзва успоредно на нея при отваряне.

При новото строителство е доста по-лесно поставянето на такъв тип вътрешни врати. Най-често те се използват за излаз към балкони, тераси и градини, като в този случай се предпочита цялостното им остъкляване.

Предоставят прекрасна панорамна гледка навън и пропускат голямо количество слънчева светлина в помещението. В този случай едно от най-големите им предимства е безшумното им движение и липсата на долен праг, в който хората често се спъват.

Наличието му при обикновените PVC врати няма как да бъде избегнато, докато при плъзгащите долната лайсна се вгражда в пода и не стърчи над неговото равнище, осигурявайки удобна и безопасна равна повърхност.

Другото по-разпространено приложение на плъзгащите врати е монтирането им на килери, перални и други технически и складови помещения.

Поради своята компактност и липсата на летящо крило, което да заема място в стаята, те са особено подходящи за такива малки и тесни пространства.

Могат да се изработват от PVC, алуминий или друг лек материал, който осигурява лесното плъзгане на крилото и същевременно е устойчив на влага и др. въздействия. Такива, както и стъклени и огледални плъзгащи врати, се използват също за баня и санитарни помещения.

По подобие на стандартните интериорни врати, плъзгащите също могат да бъдат еднокрили и двукрили.

При еднокрилите се избира посока, в която да се отваря крилото – наляво или надясно, докато при двукрилите крилата се приплъзват в срещуположни посоки. Тогава е необходимо свободно пространство и от двете страни на вратата, няма как тя да бъде разположена в ъгъла на стаята (което е възможно при еднокрилите плъзгащи врати).

Важно е да се знае, че при тези врати теглото на крилата е от решаващо значение за лекотата на отваряне, както и правилният им монтаж.

Денивелацията на водещите лайсни може да доведе до пълна нефункционалност на вратата, както и попадането на твърди частици и замърсители в улеите им. Те също се нуждаят от редовна поддръжка, както всички останали интериорни врати в жилището.