Как да направите вратите си почти противопожарни

Противопожарните врати са предназначени да задържат огъня и дима за определен период от време в случай на пожар. С тези врати, обитателите на дадено жилище разполагат с време да се измъкнат от къщата преди огъня и дима да ги е погълнал.

Вижте тук – интериорни и входни врати – качествена стока, на склад в София – от Борман.

А знаете ли коя е най-подходящата входна врата за жилището ви, и как да изберете точно правилната блиндирана врата за вас? Знаете ли какво да очаквате от по-скъпите интериорни врати? Вижте…

Сигурността на семейството в дома, която противопожарните врати осигуряват, определя желанието на всеки собственик на жилище да иска да ги притежава. Ако вече сте монтирали врати и те са сравнително нови, можете да ги превърнете в противопожарни врати като използвате подходящи инструменти и инструкции.

Стъпка 1 – Отстраняване на пантите

Използвайте бормашина и подходящо свредло, за да отстраните съществуващите панти от вратата. Ако вратата ви е оборудвана само с 2 панти, ще бъде необходимо да подготвите рамката на вратата и врата за монтиране на още една панта. Минимално задължителните панти за противопожарна врата са 3.

Стъпка 2 – Нанесете огнеустойчиво покритие

След като сте отстранили пантите, нанесете гланцирано противопожарно покритие върху външната страна на вратата. Това ще даде възможност на вратата да издържи на огън в продължение на определен период от време..

Стъпка 3 – Подготовка на вратата и рамката

Сложете вратата в легнало положение на работното си място и измерете разстоянието за пантите. Направете същите измервания и ги нанесете на касата на вратата. Пробийте отворите за новите панти на вратата и след това на рамката на вратата. Сложете лепило в старите дупки във вратата и рамката.

Стъпка 4 – Сложете пантите и самозатварящото устройство

С винтове закрепете пантите на вратата. Уверете се, че винтовете са напълно здрави. След като пантите са на мястото си, сложете самозатварящото устройство на вратата.

Стъпка 5 – Поставяне на уплътнител

Идва ред на т. нар. набъбващо уплътнение. Самозалепващото се уплътнение трябва да се залепи към вратата. Поставете уплътнението по вътрешния ръб на вратата най-близо до пантите. Добавянето на това уплътнение на вратата, ще осигури повече време за изход от къщата в случай на огън, при който пломбите се разширяват, при достигане на определена температура.

Стъпка 6 – Сложете вратата на рамката

С помощта на приятел, закачете вратата към рамката. Помолете помощника да държи вратата стабилно, докато поставите винтовете от рамката на вратата. Уверете се, че винтовете са добре прилепнали и че вратата е добре поставена на рамката. Вратата трябва да има не повече от 5 мм разликата.

Стъпка 7 – Тествайте Вратата

Тествайте сглобката на усилената на пожароустойчивост врата към рамката чрез издърпване и затваряне. Вашето самозатварящо се устройство трябва да функционира и вратата да се затваря сама, без никаква съпротива.