Какво е значението на цветовете при интериорните врати – съвети и правила

Всеки интериорен дизайн би изглеждал незавършен, ако не е налице един ключов детайл – вратата. Изборът на цвета на интериорната врата никак не е толкова проста задача, защото трябва да се вземат под внимание множество „дребни” детайли като текстура, материал, модел на вратата, нюанси на тавана, пода и стените, цялостно стилово решение в съответната стая и т.н.

Материалите при изработката на кухните от МДФ, ПДЧ, масив, естествен фурнир…вижте статията.

Промяна на спалнята с нова врата. Вратите Борман – каприз или необходимост. Къде да съхранявате вещите в дневната? Ключът към красивите черни врати. Как да изберем фирма – производител на кухненските шкафове? Модни тенденции при входните врати.

Правила при врата + под

Коя е подходящата врата за Вас?! 🙂

Най-важно е материалът и цветът на интериорната врата да съответстват на тези на подовата настилка. Препоръчително е да се придържате към дървения материал и за вратата, и за пода, както и да са в един и същ нюанс. Трудността настъпва, когато от другата страна на вратата настилката е различна. Например, белите врати не биха се вписали добре в интериора на офиса, защото най-често вратите на такива помещения са в по-тъмни и строги тонове. Как се действа в подобен случай? Когато една интериорна врата разделя две помещения с различна подова настилка, то най-доброто решение е да изберете трети цвят за вратата, който да подхожда на цветовете на двете стаи. Освен това е добре в декора и на двете помещения да бъдат „нахвърляни” щрихи в съответния цвят.

Цветът на вратата изиграва важна роля и по отношение на усещането за пространство.

За да се разшири визуално една стая, то вратата трябва да е в по-светъл тон, от този на подовата настилка. Често тази хитринка намира своето приложение в кухни, коридори и спални.

По-тъмните врати визуално намаляват пространството в помещението. Контрастът при цветовете на вратата и пода също визуално увеличава пространството, но не трябва да се използват повече от два тона – един топъл и един студен.

Правила при врата + стени

Най-често вратата съответства на цвета на стените, а за да не се пораждат противоречиви чувства в околните е най-добре да заложите на неутрални цветове като бежово, бяло и светло кафяво. В краен случай се придържайте към тези цветове поне по отношение на интериорните врати.

Правила при врата + мебели

Изборът на мебели зависи изцяло от интериора на жилището. Класиката изисква тъмни мебели от дърво. За по-голямо улеснение може да комбинирате светло и тъмно дърво, но да се придържате към еднаквия дизайн на самите мебели. Препоръчително е вратата също да е дървена и по възможност в тонално съответствие с тях. Ако ви е трудно да откриете врата в същия цвят, то спокойно може да заложите на стъклена врата или плъзгаща, които пък допълнително и разширяват пространството.

Правила при врата + съвременни интериорни решения

В наши дни дизайнът на домовете е разнообразен и изобилства от различни декорации, тапети и т.н. При наличието на модерен интериор най-лесно би било да изберете обикновена бяла врата, така че акцентът да пада върху декорациите в дома ви. Ако домът ви е в еко или етно стил, то най-добре ще е да се спрете на дървена интериорна врата с по-семпло излъчване.